Vraag en aanbod
Er zijn in Nederland honderden fanatieke verzamelaars van ansichtkaarten die het aanleggen van een collectie als leuk tijdverdrijf zien. Verreweg de meesten doen dit omdat ze er plezier aan beleven en niet als investering voor later, zoals dit vaak het geval is bij muntenverzamelingen. Voor de beginnende verzamelaar van ansichtkaarten is het in het algemeen vrij makkelijk om een verzameling aan te leggen, omdat er in de meeste gevallen genoeg “goedkope” ansichtkaarten te vinden zijn. Het is voor deze groep echter wel aan te raden om goed onderzoek te doen naar het verzamelgebied, zodat je niet teveel betaald. Ken de waarde.
Online
Met de groei van het internet hebben online platformen het koopgedrag van de verzamelaar ingrijpend veranderd. Dankzij het gebruiksgemak, het grote bereik en de 24/7 toegankelijkheid is deze manier van handelen in verzamelobjecten erg populair. Je bespaart veel tijd, omdat het aanbod direct zichtbaar is en binnen een dag of 2 thuis is afgeleverd. Het online aanbod is in te delen in marktplaatsen, webshops, veilingen en een combinatie hiervan.
Voor de meeste particulieren verzamelaars is Marktplaats de populairste online plek om je ansichtkaarten te kopen en verkopen, gezien het grote aantal gebruikers en de Nederlandse doelgroep. Over het algemeen wisselen hier ansichtkaarten van eigenaar tegen lagere prijzen. Zeldzame exemplaren kom je hier minder snel tegen, gezien deze voornamelijk bij de gespecialiseerde handelaren verkrijgbaar zijn.
Een ander toonaangevende platform met een focus op een breed scala aan verzamelobjecten als bijvoorbeeld postzegels, munten, stripboeken, kunst en ansichtkaarten is Delcampe. Het systeem is flexibeler dan marktplaats.nl, omdat de verkoop tot stand komt door veilingen of vaste prijzen. Gebruikers uit verschillende landen kunnen handelen, wat het vinden van unieke ansichtkaarten vergroot.
Catawiki is een snelgroeiend online veilingplatform dat zich onderscheidt doordat ingezonden verzamelobjecten door eigen experts worden beoordeeld volgens specifieke richtlijnen. Voor verkopers is het essentieel om gedetailleerde beschrijvingen en duidelijke foto's te leveren om geaccepteerd te worden op dit platform. Elke vrijdag starten nieuwe veilingen die meestal één tot twee weken duren, waardoor mensen wereldwijd de kans krijgen om objecten te bekijken en biedingen te plaatsen.
Er zijn een aantal serieuze Nederlandse webshops actief die zich richten op de online verkoop van ansichtkaarten. Voor verzamelaars biedt deze vorm van aanbieden het voordeel dat ze het ingescande materiaal op een voor hun gewenst moment thuis achter de computer kunnen kopen. Het digitaliseren en rubriceren van al deze ansichtkaarten vergt voor de verkopende partij veel tijd. Vaak worden deze webshops gerund door een verzamelaar zelf, die met de verkoopwinst een eigen verzamelgebied financiert. Een aantal voorbeelden van deze webshops zijn: postcardsfrom.nl, ansichtkaartenbeurs.nl en house-of-cards.nl ansichtkaartenhuis.nl . Een grote aanbieder uit Duitsland met veel Nederlandse ansichtkaarten is akpool.de.
Ansichtkaartenbeurzen
Voorheen bezochten verzamelaars speciale ruilbeurzen voor het verkrijgen van nieuw materiaal. Dit betekende vaak dat je tevreden moest zijn met slechts een paar ansichtkaarten, omdat het systeem gebaseerd was op ruilen, een tijdrovende bezigheid. Het gevolg hiervan was het onstaan van verzamelbeurzen, waar handelaren grote hoeveelheden ansichtkaarten gingen aanbieden. Deze specialistische beurzen bieden diverse voordelen, zoals een ruime keuze, grote diversiteit en directe beschikbaarheid. De betere handelaren hebben hun waar gesorteerd op thema en plaats, wat het zoeken vergemakkelijkt, en nieuwe aanwinsten uit aankopen houden ze apart. In tegenstelling tot online aankopen kan de verzamelaar de staat van een ansichtkaart direct beoordelen, wat het risico op een miskoop vermindert. Omdat er direct contact is tussen koper en verkoper, kan er ruimte zijn om te onderhandelen over de prijs. Handelaren zijn goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied en zijn in staat om alleen authentieke ansichtkaarten te verkopen.
Organisatoren van terugkerende Nederlandse ansichtkaartenbeurzen zijn: Nederlandse Vereniging Van Prentbriefkaartenverzamelaars, Filanumis en Megacarta.
Veilinghuizen
De gebruikelijke online veilingen, zoals bij DelCampe en Catawiki, hebben als nadeel dat je de verzamelobjecten niet persoonlijk kunt bekijken en het materiaal niet kunt voelen. In het beste geval ben je afhankelijk van het oordeel van een expert. Als je zelf de verzamelobjecten wilt inspecteren om de authenticiteit en conditie te bepalen, biedt een veilinghuis een uitkomst. Een aantal keer per jaar, meestal onder de noemer van een postzegelveiling, kun je bieden op ansichtkaarten afkomstig uit zolderopruimingen, erfenissen en restpartijen van handelaren.
Het veilinghuis is verantwoordelijk voor het taxeren, het opmaken van een catalogus, promotie naar potentiële kopers, het organiseren van bezichtigingsdagen en de biedregistratie. Tijdens de veiling zorgt de veilingmeester voor een eerlijk en ordelijk biedproces. Voor het veilinghuis brengen al deze activiteiten kosten met zich mee, die zij terugverdienen door kosten te rekenen voor zowel de koper als de verkoper. Wil je ansichtkaarten op een veiling kopen, dan is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de waarde van het verzamelobject en op de hoogte te zijn van de veilingvoorwaarden. De veilingkosten voor de koper kunnen oplopen tot bijna 30% bovenop het winnende bod!
Twee keer per jaar organiseert het IJsselsteinse veilinghuis Herritage Auctions Europe een postzegel en ansichtkaartenveiling.
Netwerken
Door te netwerken is het mogelijk om aan zeldzame verzamelobjecten te komen tegen relatief lage kosten. Maak contact met mede verzamelaars die in hetzelfde verzamelgebied actief zijn, voor redenen als kennisuitwisseling en uitbreiding je collectie. Verzamelaars met een topografische invalshoek doen er goed aan om op lokaal niveau hun verzamelbehoefte onder de aandacht te brengen. Vaak komen bij het opruimen van zolders of bij het leegruimen van woningen oude ansichtkaarten tevoorschijn, die spijtig genoeg soms bij het oud papier belanden omdat de waarde niet wordt herkend.
Media
-
WB Evenementen organiseerde, samen met de Vereniging Documentatie Prentbriefkaarten, de 9e Prentbriefkaarten- en Filateliebeurs in de Expo Houten. Tijdens dit terugkerende evenement bieden handelaren naast ansichtkaarten en postzegels ook oude munten en bankbiljeten aan.