Hoofdpagina
Historisch beeldarchief van Leimuiden en omgeving
Op deze website kun je een online archief raadplegen met ingescande ansichtkaarten van Leimuiden en omliggende dorpen. Daarnaast is er ander beeldmateriaal beschikbaar, zoals kabinetfoto's, filmnegatieven en foto's op normaal fotopapier. Met behulp van deze oude foto's biedt de website, ondersteund door korte beschrijvingen, een nostalgisch inkijkje in de veranderingen van deze dorpen in de afgelopen 125 jaar.
Het bereik van het te verzamelen gebied is Leimuiden en een "kleinrond" gebied eromheen, zodat ook Bilderdam, Rijnsaterwoude en een klein stuk van Oude-Wetering deel uit maken van dit archief. Kleinrond heeft ook nog een andere betekenis, namelijk een oud type poststempel.
De prentbriefkaart, later beter bekend als de ansichtkaart, groeide door zijn grote populariteit al snel uit tot een verzamelobject. Dankzij de historische waarde van zowel beeld als tekst zijn er vandaag de dag nog steeds veel verzamelaars actief, ieder met zijn eigen specialisme. Ontdek deze prachtige hobby door je te verdiepen in de geschiedenis en zelf een collectie op te bouwen.
Onderwerpen
Leimuiden en omgeving | Beeldbank | Over ansichtkaarten |
In oude ansichten | Ansichtkaarten | De postkaart |
Waarde vrienden | Overig Beeldmateriaal | Waardebepaling |
Poststempels | Vraag en aanbod | |
Wegenkaart | Over kleinrondleimuiden.nl | Toekomst |
Publicaties | Contact | |
Totstandkoming
Deze website is samengesteld door gepassioneerd verzamelaar, Dirk-Jan Kraan (1977) met als doel mensen enthousiast te maken voor deze hobby en deelgenoot te maken van verdwenen dorpsgezichten en geschreven berichten van destijds.
Het beeldmateriaal op deze website is ook te vinden op Forever.com, een online platform dat digitale opslag en archivering aanbiedt, met als doel deze permanent te bewaren en te delen. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om hun digitale herinneringen veilig op te slaan voor toekomstige generaties.
Forever.com | Kleinrondleimuiden.nl
Uitgelicht
Leimuiden - Dorpsgezicht | Heeft de fotograaf deze kinderen verteld dat hij de foto maakte voor een prentbriefkaart? In ieder geval grepen ze de kans om samen op de foto te gaan, want dit waren de hoogtijdagen van de prentbriefkaart. Het is namelijk niet veel later dan 1905, want je kunt nog net het dak van het nieuwe Gemeentehuis zien. We kijken vanuit de kant van Rijnsaterwoude richting de Tolbrug, en alle telefoondraden lopen nog bovengronds, te zien aan de grote houten paal in de verte. De geleiders van deze draden bestonden uit 'witte' potjes en deze werden nog wel eens door baldadige jongelui in wedstrijdverband gesloopt. Twee fietsen markeren de ingang van Café De Sportman, eigendom van de familie van Graas. Het kleine bruggetje verbindt Leimuiden met Vriezekoop-Zuid en de boerderij van Voshart, later de Gebr. van de Boon. (De Klapwaker, 05.1992, p.13)
Leimuiden - Oosteinde | De oude boerderij van Jan van der Meij stond op de hoek van de Dorpsstraat en de Dr. Stapenséastraat, nu bekend als het Dorpsplein. Opvallend is dat rechtsboven op de foto nog net het woord 'Logement' te lezen is. De eigenaar profiteerde blijkbaar van de gunstige ligging in het dorp, dat zich bevond op de route tussen Alphen aan den Rijn en Amsterdam. Dankzij de groeiende mobiliteit kozen veel reizigers ervoor om hier de nacht door te brengen. In de richting van Aalsmeer zien we nog net een paard met wagen; de auto was nog niet voor iedereen weggelegd, al zou dat snel veranderen.
Leimuiden - Postkantoor | Het is tegenwoordig nauwelijks voor te stellen, maar aan het begin van de 20e eeuw kwam de postbode soms wel vier keer per dag langs om de post te bezorgen. In Leimuiden gebeurde dit door Arie van Velzen vanuit het Hulppost-, Telegraaf- en Telefoonkantoor aan de Dorpsstraat. Dit postkantoor was voor iedereen duidelijk herkenbaar, want de naam van het dorp stond met grote letters op de gevel. Binnen in het gebouw stond lange tijd een oude verbindingskast voor de eerste telefoonaansluitingen in het dorp. Later vestigde zich hier de naaimachinewinkel van de familie Los.
Leimuiden - R.K. Kerk | Hoog reikend boven de vele bomen is de torenspits van de Rooms-Katholieke Johannes de Doperkerk goed te zien. Het beeld dateert uit de tijd dat boerenfamilies zich nog in stijl met rijtuigen naar de kerk lieten vervoeren. Tijdens de viering in de kerk werden de paarden tijdelijk gestald in of nabij het koetshuis, dat hier aan de waterkant zichtbaar is. Twee fietsers op de smalle hoofdweg naar Leimuiden laten zich trots fotografen, want een eigen fiets was vroeger het boegbeeld van rijkdom.
Leimuiden - Groeten uit Leimuiden | Een schilder staat hoog op zijn werktrap en kijkt uit over de Dorpsstraat naar wat er beneden gebeurt. Enkele jongeren poseren voor een fotograaf. Zijn collega, gekleed in een licht werkpak, balanceert met een verfblik een paar treden lager op de trap. Het zou goed kunnen dat deze werklui van De Prie zijn, want deze schildersfamilie stond in de regio bekend om hun vakmanschap. Het pand waaraan gewerkt wordt, stamt uit dezelfde tijd als deze prentbriefkaart en deed destijds dienst als kruidenierswinkel van Pieter-Jan de Rijk.
Leimuiden - Nieuwe weg | De Nieuwe weg, hier gezien in de richting van de Ringvaart, was zo smal dat verkeer alleen kon passeren via de aangelegde wisselplaatsen. Later werd de naam van deze weg, die het dorp verbond met de Haarlemmermeer, veranderd in Noordeinde. Achter het gietijzeren hek en de kastanjeboom is nog net een klein stukje van de gevel zichtbaar van het pand waar vroeger N. Kamp, N. Beuk, T. Termeulen, C. Ketel en Jan Rietdijk waren gevestigd. Het gebouw, dat rond 1907 werd opgeleverd, is tegenwoordig bekend als het Chinese restaurant "De Chinese Muur".
Leimuiden - Geref. Kerk | Helaas zijn in Leimuiden in de loop der tijd een aantal oude, beeldbepalende gebouwen ten prooi gevallen aan de slopershamer. Een voorbeeld hiervan is de in 1912 opgeleverde Gereformeerde Kerk of Oosterkerk aan de Dr. Stapenséastraat. De kerk, die in 2015 werd afgebroken, was getuige van vele ingrijpende veranderingen in het landschap en de infrastructuur. Het rustige dorpsbeeld veranderde: de paardenschuur maakte plaats voor de Provinciale Weg, sloten werden gedempt, en de boerderij met moestuin van de familie Van Bostelen moest wijken voor de in 1954 opgeleverde nieuwe school. (Tijdinghen, 12.2006, p.24)
Leimuiden - Ringvaart | Om vanuit Leimuiden toegang te krijgen tot het treinstation van het dorp, moesten reizigers de Ringvaart oversteken via de draai- en basculebrug. De hoge schoorsteen van de nabijgelegen Boterfabriek diende als herkenningspunt voor reizigers vanuit de Haarlemmermeer, die zo al van verre konden zien waar de brug en de toegang tot het dorp zich bevonden. Pas eind jaren '50, na bijna 100 jaar dienst, werd de oude brug vervangen door de Leimuiderbrug. Aan deze waterkant bevindt zich een kleine waterstoep, een korte, lage houten of stenen kade die gebruikt werd als wasplaats voor kleding of om groenten en melkbussen te spoelen. Niet iedereen had destijds de luxe van een waterleiding.
Leimuiden - De Drecht | Een uniek beeld vanaf de Tolbrug dat we tegenwoordig niet meer kennen, want de twee molens in de verte zijn verdwenen. De linker molen, een korenmolen genaamd "De Jonge Pieter", werd rond 1950 verplaatst naar Schipluiden. De foto is voor 1920 gemaakt, aangezien de andere molen, een poldermolen, in dat jaar is gesloopt. Een groepje jonge meiden, de meeste op klompen, staan naast een militair die aan het vissen is. Velen zullen zich afvragen wat het leger te zoeken had in dit kleine dorpje. In verband met de oorlogsdreiging van de Eerste Wereldoorlog waren er meerdere militairen ingekwartierd in een boerderij net naast de Tolbrug. Je komt deze mannen tegen op veel ansichtkaarten uit deze periode.
Leimuiden - Chr. School | Het is goed mogelijk dat de fotograaf enkele kinderen heeft opgetrommeld voor dit fotomoment. Destijds was het niet ongebruikelijk om een scène van tevoren te arrangeren. Veel moeite zal de fotograaf niet hebben gehad om zijn modellen te vinden, want deze foto is gemaakt bij de christelijke school, en je kunt je voorstellen dat menig kind nieuwsgierig was naar zo’n grote camera bovenop een hoog statief. Hoewel we niet weten wie deze kinderen zijn, geeft het een mooi beeld van hoe ze er vroeger in het dorp uitzagen, met hun klompen, petten en schorten.
In het begin van de 20e eeuw kende het dorp Leimuiden drie soorten scholen: de Openbare, de Katholieke en de School met den Bijbel. Kinderen van het christelijke geloof gingen naar de drieklassige School met den Bijbel. Links op deze foto kun je het lesgebouw uit 1906 nog net zien, samen met de aangebouwde onderwijzerswoning. Het schoolgebouw diende ook als locatie voor de repetities van de zangvereniging, waardoor het ook een culturele functie vervulde. De Tweede Wereldoorlog bracht echter weinig goeds voor de school, want deze werd regelmatig gevorderd door de bezetter, waardoor klassen moesten verhuizen naar een plek achterin de kerk.
Na de oorlog nam het aantal kinderen aanzienlijk toe, wat in 1954 leidde tot de opening van een nieuwe school. Het oude schoolgebouw werd in gebruik genomen door de firma Dooyes als kledingatelier. Inmiddels zijn de gebouwen gesloopt, en op die plek vinden we nu de kruising van de Dr. Stapenséastraat met de Tuinderij.(Tijdinghen, 02.2006, p.22) (Tijdinghen, 12.2006, p.24)